Helena Helminenarkitoko, toko, rally-toko

  ESITTELY

  Ikiomia koiria minulla on ollut kolme: karkeakarvainen kettuterrieri sekä kaksi snautseria, joista Tatsi asuu edelleen luonamme.

  Kettuterrierini kanssa kävimme tokokoulutuksissa, mutta emme osallistuneet yhteenkään kilpailuun. Tämän koiran suurin saavutus oli, että se riistaverisyydestään huolimatta oli hyvin tottelevainen, ja pysyi pihassa ilman aitoja niin mökillämme kuin omakotitalon pihassa.

  Edesmenneen snautserini kanssa kilpailimme tokossa ja paras saavutuksemme oli evl:n 2-tulos. Koiran kisaura katkesi kuin seinään, kun paikallamakuussa toinen koira tuli sen päälle. Tatsi on kilpaillut hyvin vähän (TK1), koska sen luonne on ollut meillä suurin haaste. Tatsin tärkein tehtävä onkin testailla tokoliikkeiden opettamistani!

  Olen käynyt tokon koulutusohjaajakurssit aikoinaan, ja sen lisäksi osallistunut ja osallistun edelleen tokoon liittyviin seminaareihin, leireihin, koulutustilaisuuksiin ja luennoille useita kertoja vuosittain. Kouluttajina ja luentoja pitämässä ovat olleet lukuisat arvostamani kouluttajat. Suurin opettajakuntani ovat kuitenkin olleet ne lukuisat eri rotuiset koirat ja niiden ohjaajat tokoryhmissäni noin 15 vuoden aikana!

  Koulutustyylini on maalaisjärkeen yhdistetty pehmeä koulutus, jossa koiraa ei rangaista osaamattomuudesta, vaan ohjaajaa opetetaan opettamaan asia selkeämmin koiralle. Tärkeintä mielestäni on koiran ja ohjaajan iloinen yhdessä tekeminen. Vasta, kun tämä toteutuu, tokon ”pilkun viilauskin” onnistuu!